Ny rutt för Birka

Birka-båtarna har länge skänkt glädje både för stockholmare och för ålänningarna med sina turer mellan Stockholm och Åbo – och nu är det dags att även skänka glädje åt bland annat Härnösand när kryssningsfartyget ändrar rutt och åker längs Höga kusten.

Kryssningsfartyg sett snett framifrån på havetPå Ålands-båtarna har ett av de mest populära nöjena varit att stå vis spelautomaterna och spela på färjan under rutten. Men det kan komma att ändras nu. Fartyget M/S Birka har nämligen ändrat sin rutt nu under sommaren och kommer hädanefter att erbjuda sina passagerare en tur längs höga kusten – något som firades rejält när fartyget på nationaldagen ankrade vid Härnösand. Då satte festligheterna igång ordentligt med nästan kungligt mottagande med tusentals besökare som kom för att välkomna både båt och passagerare.

Det blev en riktig folkfest

För att fira ankomsten av M/S Birka så mötte Härnösandsborna de omkring 1 500 båt-passagerarna i lika stor skara tillsammans med både pampig musik av Härnösands paradorkester och också stadens kommunalråd Fred Nilsson som mötte och tog emot fartygets besättning. När alla passagerare tagit sig iland bjöds det på guidade turer i form av stadsvandring kombinerat med ett besök till Västanåfallet – och allt kunde dokumenteras av lokaltidningarna som självklart var på plats de med. Bland annat skrev tidningen Allehanda en riktigt målande artikel om hur väl båten och dess passagerare mottagits av staden, och man dokumenterade även när befälhavaren Dan Sjölund överräckte ett gosedjur i Birka-båtens färger till flyktingpojken på 1,5 år som också kommit tillsammans med sin familj för att titta på fartyget. Man passade även på att intervjua vissa passagerare och fråga dem om varför de valt att åka med på kryssningen. För att det är bekvämt, blev svaret och Birka Cruises upplevelseproducent Sofia Juniwik passar på att berätta om hur det från början bara var tänkt att hålla två kryssningar av detta slag – men de såldes slut så fort att man genast fått boka in fler. Så att säga att hon var nöjd med premiären är en underdrift. Enligt henne kunde det inte gått bättre och allt har klaffat enligt planen.